Съюз на българските избиратели

 
Съюз на българските избиратели

 
Рейтинг: 3.00
(101)
КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ
Актуалното днес. Публикации. Документи:
Общественополезна и правозащитна дейност
Календар
Форум
Връзки


РЕФЕРЕНДУМ За организацията За контакти

Актуалното днес. Публикации. Документи: / Документи

26 Май 08, 08:44 / Автор: Съюз на българските избиратели
ОТВОРЕНО ПИСМО-ПРОТЕСТ
Днес в България няма реална демокрация! Днес цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа. Днес държавата не принадлежи на българските граждани.ПРОТЕСТИРАМЕ срещу тази жестока несправедливост и грубо потъпкване на народния суверенитет. НАСТОЯВАМЕ за нов избирателен закон.

ОТВОРЕНО ПИСМО-ПРОТЕСТ
до Президента на Р.България, Конституционния съд на Р.България, 40-то Народно събрание на Р.България и българските медии
 

Изпратено на 14.06.2007 г.по пощата, препоръчано с обратна разписка и по Интернет.
Получено на 18.06.2007 г.

“Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази КОНСТИТУЦИЯ”.

Тържествени клетвени думи на хората получили доверието на българите за да се запише член Първи в българската Конституция:
Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.”

Пак там, член Шести:
“Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”

Седемнадесет години по-късно се питаме: Вярно ли е това?

 

 

България, демократична, правова и социална държава ли е? Българският гражданин има ли гарантирани човешки права? Българинът има ли достойнство и сигурност в собствената си държава?
Седемнадесет години по-късно можем ли да кажем, че това което е днес е волята на българския народ?
Съюзът на българските избиратели като право защитна организация, която осъществява своята дейност в защита на конституционните права на българските граждани ясно и категорично заявява:
Днес в България няма реална демокрация! Днес в България се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана жестока престъпност. Днес българинът няма доверие на собствената си държава. Днес българинът няма гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини. Днес българинът няма сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом.
Днес българският гражданин е само един “гласоподавател”. Днес българският гражданин няма реални избирателни права. Днес той, българският гражданин дори вече не гласува! Защо? Отговорът е личен за всеки.
Ние само ще отбележим, че за осемнадесет години “преход” в нашият обществено-политически живот едно малцинство от българските граждани наричащо себе си политическа класа, което целенасочено използва анти демократичната същност на чл. 11./3/ от същата тази българска Конституция за да си присвои привилегията единствено ТО да формира и изразява политическата воля на всички българи, да формира и осъществява безконтролно цялата власт в държавата съобразно собствените си интереси.
Днес “обществени” не са интересите на целокупния български народ, а единствено интересите на властващата и в политиката и в икономиката олигархия.
Днес цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа. Днес държавата не принадлежи на българските граждани.

Затова Съюзът на българските избиратели остро ПРОТЕСТИРАМЕ срещу тази жестока несправедливост и грубо потъпкване на народния суверенитет.
Настоятелно ИСКАМЕ възстановяване правото на българския народ свободно да осъществява своите функции на СУВЕРЕН в българската държава така както повелява член Първи на Конституцията на Р.България.

НАСТОЯВАМЕ този процес да започне още сега с подготовката и провеждането на предстоящите местни избори. В тази връзка, НАСТОЯВАМЕ за нов закон, където да се гарантира:

Равнопоставеност на граждански и партийни политически субекти- никакви привилегии и ограничения на права; Гражданско, а не само партийно представителство; Представителство на конкретен брой избиратели от конкретен район; Номиниране на кандидатите от долу; Изборите дело на самите избиратели; Гласуването – право, задължение и отговорност; Пряк граждански контрол и отзоваване.

В този смисъл по-конкретно:

     

  1. При формиране състава на избирателните комисии да отпаднат привилегиите основани на партийна принадлежност и парламентарно представителство.

     

  2. В състава на избирателните комисии да се включат по равно представители на всички политически субекти представящи свои кандидати за кметове и общински съветници в съответните избирателни /представителни/ райони.
  3. В изборите, равнопоставено да имат право на участие и да издигат кандидати за кметове и общински съветници както партийни политически субекти така и политически субекти формирани от отделни, свободни, партийно необвързани граждани и граждански сдружения с нестопанска цел.
  4. Изискването, политическите субекти непременно да имат регистрация като политически партии да отпадне.
  5. Изборът за кметове и общински съветници да бъде само мажоритарен / пряк избор на личности/.
  6. Със закон гласуването като израз на избор на българските граждани да се вмени като право, задължение и отговорност.
  7. Общинският съвет като орган на местното самоуправление, който формира стратегии и осъществява политики за ефективно развитие на общината да се реализира не като партийно, а като гражданско представителство. Като орган, който представлява волята и интересите на организираното гражданско общество.
  8. Общинският съветник да представлява волята и интересите на конкретен брой избиратели от конкретен едномандатен избирателен район-село, група села, квартал, град.
  9. Местните избори да се финансират изцяло от държавата равностойно за всички участващи кандидати и политически субекти. Да се забрани допълнителното финансово донорство от други икономически и политически субекти.
  10. При констатиране на такова финансиране на предизборната кампания или закупуване на гласове, насилствено принуждаване да се гласува за определен политически субект или кандидат, гласуване с фалшиви или предварително раздадени бюлетини, нелоялна пропаганда чрез разпространяване на компромати и клевети, заплашване и саморазправа с кандидати и избиратели, да се налага санкция “отзоваване” на кандидатите и парична глоба или друга съдебна санкция на политическата фармация извършила или допуснала да се извърши горното.
  11. Избраният кмет или съветник подлежи на постоянен граждански контрол и отзоваване. Процедурата по отзоваването се задействува чрез районния съд по искане изразено с подписка на 2/3 от избирателите в общината, кметството или представителния район. Делото се води от името на Съюза на българските избиратели като юридическо лице.
  12. Изборите да се считат за редовни и изборните резултати да влизат в сила само ако е осъществено реално мнозинство на вота. т. е. когато повече от 50 % от избирателите в съответния едномандатен избирателен район или община са осъществили правото си на избор чрез гласуване. Там където не се постигне тази квота да се провежда нов избор.
  13. ВРЕМЕ Е НАЙ-ПОСЛЕ ДА НИ ЧУЕТЕ!

ЗАЩОТО НИ ОМРЪЗНА ДА СМЕ САМО ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.
ЗАЩОТО НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ДА “ИЗБИРАМЕ” ВЕЧЕ ИЗБРАНОТО.
ЗАЩОТО ИСКАМЕ ДА СМЕ ЗНАЧИМИ И ДОСТОЙНИ ХОРА.
ВРЕМЕ Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

Председател на Съюза на българските избиратели: Марин Станев


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5956