Съюз на българските избиратели

 
Съюз на българските избиратели

 
Рейтинг: 3.00
(101)
КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ
Актуалното днес. Публикации. Документи:
Общественополезна и правозащитна дейност
Календар
Форум
Връзки


РЕФЕРЕНДУМ За организацията За контакти

Актуалното днес. Публикации. Документи: / Актуалното днес

Вземи в gLOG
10 Февруари 10, 09:33 / Автор: Марин Станев - Председател на Съюза на българските избиратели
"Обгазяването" на Старозагорци - чудо на три правителства! Отворено писмо до Бойко Борисов.
За екологичния геноцид на над 350000 граждани на България вече осма година няма истина, няма съд, няма виновни!!! Старозагорската сага продължава..!

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО БОЙКО БОРИСОВ

 

 МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

Уважаеми г-н Борисов,

 

 

За нехайството, безхаберието и безотговорността има една приказка: “ Всяко чудо за три дни”! Сигурно е вярно, защото Старозагорското феноменално чудо наречено “обгазяване” и до днес продължава, но според управляващите българската държава такова “чудо” или не е имало, или е “плод на въображението и болните амбиции на шепа самозванци…” и “лаладжии…” !

Вместо да се вземат адекватни мерки срещу тази екологична агресия, срещу този екологичен геноцид, вече осма години един президент, три правителства, три министерства на екологията, двама главни прокурори, една Академия на българската наука дълго и безплодно “разследват” това “чудо”, този “феномен”..!

То не бяха комисии, то не бяха космически наблюдения, то не бяха “изследвания” на почва, вода и въздух, то не бе “здравен скриниг” на 10000 деца в Стара Загора, за които държавата отпусна едва 30000 лв..!! То не бяха протести, подписки, “граждански контрол” над дейността на военния полигон Змеево и … какво ли още не!

А през всичкото това време над 350 хил. души, граждани на българската държава бяха и все още са принудени да живеят в условия на пълно информационно затъмнение, манипулации и непоносим, дълбоко травмиращ психически стрес!

Внушаваха ни се какви ли не версии за източника, произхода и последствията от т.нр. обгазяване. Лашкаха ни ту към военния полигон “Змеево”, ту към ТЕЦ-овете от енергийния комплекс Марица Изток в зависимост от незнайни и до сега интереси, твърдо и целенасочено поставени над конституционното ни право на живот в здравословна и чиста околна среда.

В крайна сметка обаче, днес февруари 2010 година все още нямаме ясен и категоричен отговар на следните въпроси:

Първо, след като близо 40-50 години енергийният комплекс “Марица –Изток” работеше непрекъснато без да има необходимите инсталации за 100% сероочистване и нито веднаж през всичките тези години не се констатира обгазяване със серен двуокис на територията на Стара Загора, на Чирпан, най-малко пък на територията на Казанлък, на Павел баня, на Калофер …, как така точно когато Правителството на Симеон Сакскобурготски по силата на меморандум с правителството на САЩ взе решение и започна унищожаването на ракетните комплекси СС-23, Скъд и Фрог, в самия център на България- военния полигон “Змеево”, изведнъж не на друго място, а точно върху територията и населените места около въпросния военен полигон се стовариха огромни количества серен и азотен двуокис, неиндефициран жълт прах както и метален прах съставен от над 17 химически елемента, включително и радиоактивни такива???

Второ, въпреки гражданският натиск не се даде информация за това - къде точно се унищожи горивото на въпросните ракети?

Трето, защо и кое наложи във връзка с мероприятията по унищожаването на ракетите да се измени цял един закон за да се избегне задължителната, при това на всякъде по света, Оценка за въздействие върху околната среда?

Четвърто, защо така упорито се отказва провеждането на едно цялостно и всеобхватно изследване по ековерига – въздух-вода-почва-растения-животни- човек на територията и населените места около военния полигон?

Пето, на какво основание и как така след като всички, от кмета до президента писмено твърдят, че “…основен източник на замърсяването, довело до регистрираните превишения на праговата стойност за серен диоксид в Старозагорска област … са трите ТЕЦ-а… “, Главния прокурор на България – Борис Велчев отказва въз основа на тези твърдения да образува наказателно дело за виновност срещу тези предприятия и с писмо до Съюза на българските избиратели да заяви - Образуваното по случая досъдебно производство е прекратено поради липса на доказателства, конкретизиращи причинителя на замърсяването”?!

 

 

 

Точно така, прави са уважаеми г-н Борисов, ама много, много са прави от българската прокуратура! ДОКАЗАТЕЛСТВА ЛИПСВАТ ! ПЪК И КОЙ ЛИ ДА ГИ ТЪРСИ ?

И още – прави са в това, че на територията на Старозагорска област въобще не става въпрос за обгазяване, защото обгазяването е процес, който се осъществява за кратко време на определено място и то непременно с газ, който след това се разсейва и последствията са кратко трайни, а става въпрос за

ХИМИЧЕСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ С ОПРЕДЕЛЕНО ТРАЙНИ ПОСЛЕДСТВИЯ!!!.

 

Идва ред на огромното Защо.

 

 

Защо и до кога българската държава упорито ще ОТКАЗВА ДА ТЪРСИ ИСТИНАТА И ВИНОВНИТЕ ЗА НАЛОЖЕНИЯ ЕКОЛОГИЧЕН ГЕНОЦИД НА НАД 350 000 ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?!

Кой има интерес от това, Старозагорското “чудо” наистина да е ЧУДО най-много ЗА ТРИ ГОДИНИ… и толкова!!! Уважаеми г-н Премиер,

Време е най-после Вие вместо да изпращате министри от Вашия кабинет, които отново да ни убеждават, че обгазяването няма нищо общо с военния полигон “Змеево”, и че ТО-обгазяването се дължи на производствената дейност на Марица Изток или на интензивността на транспортния трафик и завишеното използване на отоплителни уреди с твърдо гориво и пр…и пр…:

Първо, да разпоредите на подчинените на Вас разследващи органи и институции да си свършат работата, както и;

Второ, да напомните на Гл.прокурор Борис Велчев, че доказателствата за това кой е виновен за екогеноцида над българските граждани от Старозагорска област е работа не на друг , а точно на прокуратурата и ТЯ трябва да си я свърши своевременно защото става въпрос за криминално престъпление!

И още нещо изключително важно: въпреки, че сме във финансова криза и “пари няма”, постарайте се спешно без протакане във времето, не заради друго, а заради хората подложени от години на непосилен психически тормоз свързан с тяхното здраве и живот да намерите средства за провеждане на пълен скрининг за установяване на реалния здравен статус на населението в общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня и особено на села в близост до полигона “Змеево”!

 

СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА НАЙ-ПОСЛЕ!!!

 ОПРАВДАЙТЕ ДОВЕРИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ!!!

 Съюза на избирателите в България

 Председател: /п/ Марин Станев

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5596